úterý 18. března 2014

Zpověď knihomola

Poslední dobou jsem si všimla, že býti knihomolem je mezi mladými lidmi tak trochu nadávka. Často se dostávám do situace, kdy doznám ono tajemné pouto ke knihám. Netrpělivě očekávám reakci. „A ty fakt čteš dobrovolně? Neříkej, že tě to baví. Co tě na tom baví? Proč máš tolik knih?! To nemůžeš nikdy přečíst! To nemáš lepší zábavu?“ Ráda bych vám to objasnila. 

Takže na začátek: Ne, nevážím 100 kilo. Nesedím celé dny doma s knihou a nemodlím se, že mě někdo vysvobodí. Umím se bavit. Jsem stejně společenská jako vy, někdy možná i víc. Mým nejlepším kamarádem není Harry Potter a vím, že existují muži. Opravdický muži. Ne jen ti v knihách. I když někdy by to vyřešilo hromadu problémů. Mám také spoustu zájmů a opravdu se nenudím. Jasné?

Pokračujeme: Nevím, kdy přesně se tato diagnóza u mě objevila. Ale propadám jí. Je totiž báječná. Knihy jsou krásné, jsou moudré, jsou skvělým tichým společník a jsou cestou kolem světa i objevením nového vesmíru. Jsem malý úchyl, který svou knihu očuchává, nasává vůni papíru. Jsem ta, co ji drží jako poklad. Netrpělivě otáčím každou stránku, ale zároveň postupuju pomalu, abych o nic nepřišla. Mám potřebu vlastnit všechny knihy. A čím je kniha větší a obsáhlejší, tím víc mě láká. Lituji ty, kteří to nikdy nepoznají. Toto by měla být malá výzva pro vás, co jste knihu viděli naposled při povinné četbě. A to jen přebal. (Jsem realista.) 
Takže zkuste to. Není snadné najít knihu, která bude to pravé pro vás, někdy to může trvat dlouho. Ale až ji najdete, pochopíte. 

PS: Jsem také šprt! Ano, fakt se ráda učím. Myslete si, co chcete. Já vám to zase jednou vysvětlím. Ale raději až někdy jindy. Po kouskách. :)


2 komentáře:

  1. to máš po mamince :-) knihy mám také moooc ráda, už od dětství ráda čtu a když je kniha zajímavá nedokážu se od ní odtrhnout, kam se hrabe televize :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moje milá maminko, jsem ráda, že jsem zdědila právě tyhle krásné zlozvyky. :))

      Vymazat