neděle 21. září 2014

Spousta lidí, několik příběhů, jeden dům

Už je to pár měsíců, co mě zaujala Zlatá edice od Joty a já v návalu výprodejové euforie udělala více než deseti položkový nákup. A poté jsem si knihy hrdě vystavila. Koukala na ně. Utírala z nich pravidelně prach. Občas si připomněla, o čem že vlastně jsou. Naštěstí to rozseknul Den nepřečtených knih a já tak konečně jednu přečetla.

Jakobijánův dům je kratší román, jenž napsal Alá'a Al-Aswání, vyšel v roce 2002, a co mě na něm učarovalo nejvíc – je celý o moderním Egyptě. Knihy s tématem muslimských států mě lákají už delší dobu. Jejich kultura je natolik odlišná, a proto fascinující, což je ale u mě bohužel propojeno s faktem, že o těchto zemích nemám úplně jasnou představu a postrádám dostatek znalostí. Snažím se to ale změnit. I když třeba jen fiktivní beletrií. Přeci jen je to autorova rodná zem.

„Když nedokážeš najít štěstí ve své zemi, nenajdeš ho ani jinde.“

Kniha je rozdělena na kratší pasáže věnující se vždy jedné z postav. Některé postavy se v příbězích potkávají jiné nikoli a každá nám předkládá svůj osobní životní boj. Tím román získává na pestrosti a s každou ukončenou kapitolou vás bude napínat o trochu víc. V té tenké knížečce toho čeká spousta. Zamilujete si příběh postaršího aristokrata, který si našel útěchu v ženském objetí? Pokaždé v jiném samozřejmě! Nebo budete tiše trpět s mladou dívkou prodávající své tělo pro obživu rodiny? Chcete získat představu o mučivé touze homosexuála, nebo vás zajímá, jak se z pečlivého studenta může stát militantní islamista? A co když jde prostě jen o zbohatlého politika, který si chce dopřávat slasti života? Ne, ani tam to nebude tak jednoduché. Příběhy natolik běžné a lidské, že by zapadly do kterékoli části světa.

„Člověk může hledat toho pravého nebo tu pravou celý život, a když se s ním nebo s ní konečně setká, znovu ho ztratí.“

Přesto ale kontrastující s pro nás nepředstavitelnými ideami.

„Zavažme se na tomto našem požehnaném shromáždění Mocnému, Velkému a Vznešenému, že osvobodíme víru, že budeme bojovat na Jeho stezce každým zrnkem našeho bytí, že obětujeme své ubohé duše, dokud nezavládne Jeho slovo.“

Celé je to podtrhnuté naprostou emocionální strohostí. Tady po vás nikdo nechce lítostivé slzy, ani úsměvy pochopení. Takhle to prostě je a bude, postavte se k tomu, jak sami uznáte za vhodné. Sami se rozhodněte, s kým budete sympatizovat. Anebo zůstaňte naprosto nad věcí a jakoby z povzdálí sledujte, co z toho všeho nakonec bude.

„Při Bohu, dříve zemřeme, než se islámská obec stane soustem v ústech nepřítele. Nejsme boty, které by si mohla Amerika podle chuti obouvat a zouvat.“

Kniha získala řadu ocenění a myslím, že zaslouženě. Je zábavná, je čtivá, je tak nezaujatě syrová jako sám život. Nevím, zda právě proto pro mě bylo tak těžké pamatovat si většinu postav jménem, nebo to byla pouho pouhá jazyková propast. Ale to vás určitě od přečtení neodradí, přeci jen to vždycky může pro vás být Anička nebo Jeníček. :)

PS:  Máte tip na jiné zajímavé knihy z tohoto světa? Sem s nimi! :) 



8 komentářů:

  1. Moc se mi líbí styl, jakým recenze čteš. :) Nicméně, knihu jsem viděla v Levných Knihách a zaujala mě, ale nekoupila jsem si ji. Možná bych v blízké budoucnosti mohla, když na ni máš kladný názor. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, to potěší. :) Vůbec bych se knize nebránila, nevím, co přesně tě baví, ale jen do toho. :)

      Vymazat
  2. To vypadá zajímavě :) Nemám ráda ten typ knih, které se ze čtenáře jen snaží ždímat slzy nebo nějaké přehnané emoce. Vypadá to na sympatickou knihu. Hezká recenze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) Knihu určitě zkuste, velice mě překvapilo, vzhledem k popisovaným tématům, že slzička opravdu neukápla. :D

      Vymazat
  3. Skvěle napsáno a výborný jazykový styl (jdu se zahrabat :D). Kniha mě zaujala a Tvůj blog také! Jen prosím nemáš nějaký GFC following nebo FB? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, takové komentáře moc potěší. :)) Bohužel zatím nemám, ale už se ozvalo více lidí a dám to co nejdřív dokupy. :)

      Vymazat
  4. vazne skvela recenze ! moc hezky pises tyjo :) knizku neznam, myslim teda, ze jsem ji nekde videla, ale mozna by stala, jak to tak licis, za precteni :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji. :)) Tuto knihu a jiné ze Zlaté edice nabízejí teď v Levných knihách a stojí opravdu pár korun, mě moc potěšila. :)

      Vymazat