sobota 1. března 2014

Plzeň vs. Praha

Potřebuju do Prahy. Já neříkám, že by Plzeň byla špatná, prostě to není ono. Nikdy jsem si to nepřipouštěla a vždy za Plzeň hrdě bojovala. Máme tu své nepřekonatelné klady, řekněte mi, kdo se z vás, Pražáků, dostane za 5 minut do školy? A taky tu neřešíme hromady turistů, ani přecpané metro (Které smrdí. Pražáci mě ukamenují.). Ale na druhou stranu...

Chtěla jsem si koupit nový diář. Samozřejmě krásný, designový, jedinečný, voňavý, prostě takový, jaký potřebuje každá holka. První volba padla na Paperblanks, jsou perfektní! A tak jsem vyrazila. Jenže kam? Skončila jsem v Bux, kde měli jen mini verze. To bylo zlé. U Kosmase vůbec netušili, co žádám. Zklamaně jsem hledala novou možnost. Papelote! To bude ono! Ha! Zkráceně řečeno, objednejte si z internetu.

A takové problémy jsou se vším. Chcete novou knihu, o které Neoluxor básní už týden? Ne, v Plzni ji ještě nemáme, Neoluxor tu totiž není. Ano, nepočítám tu miniaturní pobočku v Buxu sloužící nejspíš jako výdejní místo. (Díky Bohu za něj.) Našli jste na stránkách H&M nádherné boty, které musíte mít? 90% věcí, co jsem si vybrala na jejich webu, jsem v Plzni nenašla. Vážně. A to nemluvím o tom, že neustále musím někoho zatěžovat mými ohromnými nákupy v Ikee a o Starbucksu si můžu nechat jen zdát. 

Takže ano, chápu, proč studujete v Praze a máte to tam rádi. Třeba i já jednou budu. A pak bude mé já prahnout určitě zase po jiných věcech. :)


PS: Pominula jsem samozřejmě všechny kulturní záležitosti typu galerie, výstavy, filmy, neopakovatelné akce a koncerty. To bychom tu taky mohli být až do zítra. 

PPS: Jestli tenhle článek objeví i moji plzeňští kamarádi, tak tu ještě ke všemu budu úplně sama!  

2 komentáře:

  1. Prahu na stálo ne. Přesto mě zamyšlení nad nedostupností světových novinek v Plzni dovedl k uvědomění. Vždycky jsem říkal, že Plzeň je dost klidná a přesto plná všeho, co potřebuji. Asi nejsem tolik náročný, ale sám jsem zažil, že v Praze (jak překvapivě) je výběr mnohonásobně větší. V tvém případě stejně za vším bude IKEA :D Jenže k ní se dá po dálnicí velmi rychle zajet. Možná se západočeská metropole může trochu zlepšit v dostupnosti méně komerčních filmů, víc mě asi zrovna nenapadá. Miluji objednávání na internetu a kurýr je u mě častěji než kamarádi. Jako plusové body Plzni připisuji za nápaditost při kulturních akcích oproti Praze v souvislosti s rokem 2015. Koná se tu častěji více unikátních projektů.

    Závěrem Plzeň nad Prahou. Ta je příliš blízko, abych musela být ještě lépe dostupnější, a z posledních zážitků jsem toho názoru, že už Zličín je jen předměstí Plzně (v týdnu samé studentky ze ZČU). Moc rád zůstanu na západě, když se zadaří.

    P.S. Už jsem tě objevil i z Plzně. Sama věřím, že ale nezůstaneš.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ač nerada, musím ti v několika věcech odporovat.=D Předně k Ikee. Problém je v tom, že v Plzni bohužel nemám auto a stejnak bych si na takovou trasu zatím sama netroufla, což mě odkazuje na použití žlutých autobusů - tím se mi výlet do Ikey ihned prodraží (protože samozřejmě na studentskou slevu mě do Prahy nepustí) a ještě je tu možnost, že zkolabuji pod tíhou mých nákupů (protože když už se do té Ikey jede, že..) K tomu nakupování přes internet - vadí mi nemožnost osahání, očuchání a celkového prozkoumaní oné věci. Někdy to prostě potřebuješ. Navíc opět si připlatíš za poštovné a dodání (ještě musíš nějaký den čekat, což je v situaci nutkavé potřeby vlastnit onu úžasnou věc stresující).

      Přesto bych na závěr ráda dodala, že trvale bych v Praze přebývat také nechtěla, snad jen těch pár studentských let, ale kdoví, kam nás život nakonec zavede. =)

      Vymazat